Hibertad Volhoudbaarheid

Weconomy

Volhoudbaarheid

Duurzaamheid is een containerbegrip. Het woord is in de afgelopen jaren veel als marketing term misbruikt en heeft daarmee aan waarde verloren. En dat is jammer, want duurzame ontwikkeling is belangrijker dan ooit.

Bij Hibertad gebruiken we daarom het Zuid Afrikaanse woord voor duurzaam. In Zuid Afrika hebben veel Nederlandse woorden een andere benaming. Vaak veel meer puur dan wij gewend zijn. Zo is een metro een moltrein en een lift een hijsbak. Volhoudbaarheid is het woord wat men gebruikt voor duurzaamheid. In volhoudbaarheid zit volhouden, houden van en houdbaar. Een ander woord en meer puur en positief.

Men kan zich bij Hibertad verwonderen over hoe puur en anders duurzaamheid kan zijn. Zich verwonderen over nieuwe manieren van het organiseren. Boven alles zijn we ons bewust dat we moeten veranderen. Hibertad wil daarbij de inspiratiebron zijn.

Weconomy

Duurzaamheid kun je anders organiseren door een nieuwe economie met nieuwe business modellen.
De Weconomy of de WIJ-economie bestaat uit meerdere onderliggende nieuwe economieën. De circulaire economie, de deel economie, de economie van zelfproductie, de bio-based economie, de functionele economie en de samenwerkingseconomie. Al deze economiën laten we zien bij Hibertad. Zo proberen we de zaalhuur waar mogelijk te ruilen tegen goederen of diensten die voor Hibertad van waarde zijn. We willen eigen planten gebruiken en we hergebruiken boeken als muur.

Hibertad wil voorop lopen in haar denkwijze en daarmee haar bezoekers prikkelen anders en puur na te denken over duurzaamheid. Daarmee is Hibertad het centrum voor volhoudbaarheid.