Hibertad Challenge

Finale 2022

Posters inzendingen 2022

Historie 2017-2021

Wedstrijd voor MBO bouwkunde

Jaarlijks organiseert Hibertad een wedstrijd voor MBO scholen in Nederland. Daarbij wordt een thema gekozen op het gebied van circulair bouwen.

Al sinds 2017 vind dit plaats en in de loop van de jaren hebben hier zo’n 15 verschillende scholen door heel Nederland aan meegedaan.

Veelal wordt fysiek gestart met een bijeenkomst waar het onderwerp gepresenteerd wordt en er wordt afgesloten met een finale waarbij de beste inzendingen per school aan elkaar worden gepresenteerd in een pitch. In 2020 en 2021 en begin 2022 vond dit digitaal plaats.

Een vakjury beoordeeld de inzendingen en de top 3 wordt bekend gemaakt op de finaledag. De eerste prijs krijgt een wisselbokaal en een bedrag van € 250 wat door hoofdsponsor Oldenboom ter beschikking wordt gesteld.

Jaargang 2022

Het onderwerp voor 2022 bestaat uit het ontwerpen van een energieneutrale tussenwoning met zoveel mogelijk losmaakbare ecologische materialen en zo min mogelijk installaties.

In 2022 deden mee:

  • MBO Rijnland Gouda
  • MBO Utrecht
  • Technova college Ede
  • Deltion College
  • Alfa College Hoogenveen

De wedstrijd is gestart op 10 januari en de finale vond op 18 mei plaats tegenover het station in Zwolle bij Perron038 waar Deltion College een mooie ruimte had gereserveerd.

De vijf inzendingen hebben allen hun inzending gepitcht en daarna heeft de jury de top 3 bekent gemaakt. Dat waren Deltion College, MBO Rijnland en Technova College.

Uiteindelijk heeft het Technova College uit Ede de eerste prijs gewonnen. Een mooie inzending met lof van de jury.

Jaargang 2023

In 2022/2023 bleek er onvoldoende belangstelling vanuit scholen om aan de Hibertad Challenge mee te doen. Er waren al verschillende vergelijkbare challenges en voor sommige scholen werd het teveel.

Vanuit Hibertad is dat niet erg. We probeerden in het verleden een antwoord te geven op een vraag vanuit ROC’s in het land. Maar als die ondertussen ingevuld is, hebben wij ons doel bereikt.

Mochten ROC’s dit lezen en op één of andere manier een mogelijkheid zien voor Hibertad om een nieuwe vraag uit het land in te vullen, dan zullen we dat opnieuw kunnen oppakken. In dat geval ontvangen we graag een mail.